Račić bb, Bihać, BiH

+387 63 14 14 14

japodskiotoci@gmail.com

Grad Ostrožac

vrđava se sastoji od srednjovijekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada.
Srednjovjekovni grad i

Grad Ostrožac

Dvorac Ostrožac pravi dragulj kulturne baštine Bosne i Hercegovine koji će vas oduševiti svojom ljepotom i bogatom poviješću.

Smješten na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale Une dvorac Ostrožac je uočljiv i nezaobilazan. Čine ga srednjovjekovna utvrda iz Osmanskog perioda, dvorac Lothara von Berksa i zbirka skulptura. Tvrđava se sastoji od srednjovijekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada. Koliko je samo utvrđenje bilo pažljivo i mudro konstruisano, dovoljno govori podatak da je tokom perioda kada je njim upravljao  general Ivan Lenković sa svojih 40 vojnika, Osmanlijama trebalo preko gotovo sto godina da ga osvoje.

Ovdje ćete dobiti priliku vidjeti raskošnu arhitekturu, zidine i kule te upoznati se s bogatom poviješću ovog kraja. Unutar dvorca možete posjetiti muzej, gdje su izloženi brojni predmeti iz prošlosti koji pričaju priču o ovom dvorcu i regiji u kojoj se nalazi. Osim toga, dvorac Ostrožac nudi prekrasan pogled na rijeku Unu i okolne planine te će vas zasigurno ostaviti bez daha. Ako tražite jedinstveno kulturno iskustvo, posjet dvorcu Ostrožac je nešto što ne smijete propustiti!

Dvorac Ostrožac udaljen je 25 km ili 35 minuta vožnje od Japodskih otoka.

  • Cijena ulaznice4 KM

    Ukoliko kompleks u trenutku posjete nije otvoren (van sezone) možete pozvati broj +38761236641 i vrlo brzo će vam kompleks biti otvoren za posjetu.
Pomaknite se na vrh
sl_SI