Račić bb, Bihać, BiH

+387 63 14 14 14

japodskiotoci@gmail.com

Nacionalni park Una

Štrbački buk, Martin brod, Kanjon Unca

Dobrodošli u Nacionalni park Una, skriveni dragulj Bosne i Hercegovine! Nacionalni park Una idealno je mjesto za sve ljubitelje prirode, avanturiste i one koji traže mir i opuštanje u prirodi. 

Unutar Nacionalnog parka Una postoji mnogo fascinantnih lokacija koje možete istražiti samostalno. Od kristalno čistih rijeka i vodopada, preko netaknute šume i planinskih vrhova, do idiličnih sela koja se nalaze u blizini parka, ovo područje nudi mnogo mogućnosti za istraživanje. Vodič nije nužno potreban, ali je važno imati vlastiti prevoz kako biste mogli lako doći do svih željenih lokacija unutar parka. Preporučujemo da izdvojite cijeli dan za posjet parku kako biste u potpunosti uživali u prirodi i istražili sve predložene lokacije u ovom članku. Sigurni smo da će vas Nacionalni park Una oduševiti svojom prirodnom ljepotom i ostaviti dugotrajne uspomene.

Štrbački buk

Štrbacki buk je jedan od najimpresivnijih i najpoznatijih vodopada u Nacionalnom parku Una, smješten na rijeci Uni. Vodopad se sastoji od dva dijela, gornjeg i donjeg, s ukupnom visinom od 25 metara. Okružen netaknutom prirodom i šumom, Strbacki buk nudi jedinstveno iskustvo posjetiteljima, koji mogu uživati u prekrasnom pogledu na padajuću vodu, očaravajućoj buci i mističnoj atmosferi koju stvara okruženje. Mnogi posjetitelji Nacionalnog parka Une smatraju da je Strbacki buk jedna od glavnih atrakcija ovog područja koju svakako treba posjetiti.

Na putu do slapova Štrbačkog buka nalazi se nekoliko kupališta koja će vas mamiti na zaustavljanje.

Slapovi Štrbačkog buka udaljeni su 33 KM od Japodskih otoka ili 40 minuta vožnje automobilom.

Kulen Vakuf i Ostrovica

Kulen Vakuf je najveće mjesto u Nacionalnom parku. Iznad mjesta sa lijeve strane Une i njene pritoke Ostrovice dominira istoimena srednjovjekovna i osmanska utvrda – Ostrovica, a s desne još uvijek vidljivi ostaci osmanske utvrde Havala.

Kada istražite Kulen Vakuf i njegove ljepote i nastavite put Martin broda, s desne strane, obratite pažnju most koji je izgrađen kako bi ideja o unskoj pruzi, koja je spajala Zagreb i Split bila moguća. Ovo fenomenalno graditeljsko djelo savršeno je uklopljeno u prirodu.

Kulen vakuf je udaljen 34 KM od Japodskih otoka ili 35 minuta vožnje automobilom.

Martin brod

Martin Brod je prekrasno malo selo u srcu Nacionalnog parka Una. Postoji mnogo razloga za posjet ovom čarobnom mjestu.

Jedan od najvećih razloga je priroda. Nacionalni park Una nudi jedan od najljepših prirodnih krajolika u cijeloj zemlji, s kristalno čistom rijekom Unom koja teče kroz kanjon i stvara prekrasne slapove i kaskade. Možete uživati u šetnjama kroz park, pješačenju, biciklizmu ili jednostavno uživati u prekrasnom pogledu na rijeku.

Na samom ulazu u Martin brodu rijeka Unac se ulijeva u rijeku Unu. Šetnjom uz lijevu obalu Unca možete stići do vrlo zanimljivog tunela u boliku pećine, a nakon prolaska kroz njega stići ćete do kanjona Unca i prelijepog pogleda na smaragdno čistu boju Unca.Dok ste u Martin brodu preporučujemo da posjetite i staru željezničku stanicu koja vjerodostojno oslikava duh prošlosti, ali i svjedočite “prirodnoj veš mašini” koja pokazuje tradiciju i načine na koji se snaga rijeke koristila u praktičnsvrhe u svakodnevnom životu, kako za pravljenje žita, tako i za pranje veša.

Martin brod je udaljen 45 km od Japodskih otoka ili 50 minuta vožnje automobilom.

Unu ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da čuvaju Unu

- Boško Marjanović, osnivač Unskih smaragda

Cjenovnik ulaznica u Np UNA

 • Posjetilaćka zona Strbacki buk8 KM

  Cijena ulaznice za individualne posjete uključuje cijenu cjelodnevnog obilaska posjetilačke zone Štrbački buk–Lohovo koristeći puteve i staze koje su označene turističkom signalizacijom, kao i puteve i staze koji su prikazani u promotivnom materijalu kojeg svaki posjetitelj može zatražiti uz ulaznicu.
 • Posjetilačka zona Strbacki buk6 KM

  Cijena ulaznice za djecu od 7-14 godina uključuje cijenu cjelodnevnog obilaska posjetilačke zone Štrbački buk–Lohovo koristeći puteve i staze koje su označene turističkom signalizacijom, kao i puteve i staze koji su prikazani u promotivnom materijalu kojeg svaki posjetitelj može zatražiti uz ulaznicu.
 • Posjetilačka zona Martin Brod 3 KM

  Cijena ulaznice na ulazu br. 5 u Martin Brodu podrazumijeva obilazak slapova odnosno Milančevog buka. U cijenu ulaznice uključeno je osiguranje posjetitelja.
 • Posjetilačka zona Martin Brod 2,5 KM

  Cijena ulaznice za djecu od 7-14 godina na ulazu br. 5 u Martin Brodu podrazumijeva obilazak slapova odnosno Milančevog buka. U cijenu ulaznice uključeno je osiguranje posjetitelja.
Skrolujte na vrh
bs_BA