Račić bb, Bihać, BiH

+387 63 14 14 14

japodskiotoci@gmail.com

Cascade de Bliha et grotte de Dabar

Prizor kao iz nekog od filmova avanture

Située à seulement 14 kilomètres du pont Sanski et avec une hauteur de 56 mètres, la cascade de Bliha est l'une des plus grandes cascades de la région, et elle est reconnaissable au fait que l'eau se détache de la roche, créant un effet particulier et assez inhabituel. vue.

Uz vodopad, obavezno posjetite i pećinu Dabar, za koju je dokazano da je bila nastanjivana u praistoriji. Za sve koji traže avanturu i istraživanje netaknute prirode, odlična opcija za jednodnevni izlet može biti kombinacija posjeti vodopadu Bliha i pećini Dabar, koji se nalaze u neposrednoj blizini jedan od drugog.

Vodopad, koji neki nazivaju i “Blihin skok” zbog svoje ljepote i značaja, stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode, te je dio parka prirode “Blihin vodopad”. Ovaj park, inače obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, sa površinom od 50 kvadratnih kilometara, koji zaista nudi mnogo toga.

Bliha je posebno neobična zbog činjenice da iz tako male i uske rijeke, nastaje tako moćan vodopad, koji pri padu, formira jedno lijepo jezero. Nekada je prilaz ovom mjestu bio dosta neprohodan, ali je put nedavno zaista fino uređen, te vas sad očekuje lagana šetnja od oko 10 minuta kroz lijepu šumu da biste ga vidjeli. A kada tamo dođete, dočekaće vas prizor kao iz nekog od filmova avanture.

Ako ste ovdje tokom ljeta, možete uživati u raznoraznim sportskim aktivnostima, poput planinarenja, streljaštva, pa čak i jahanja konja, a ukoliko sa svojim najmlađima posjetite ovaj park prirode zimi, obradovaćete ih prilikom da se sankaju, skijaju i jednostavno uživaju u svim čarima ovog parka.

Tekst: Riopričesaputovanja

Vodopad Blihe i pećine dabar nalaze se na cca 100 km ili 1.30 h voznje od Japodskiha otoka.

Faire défiler vers le haut
fr_FR